Mestskí poslanci za KDH nie sú spokojní so správou nebytových priestorov

10.05.2010 Prešov

Prešov 10. mája (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove Jozef Kislík a Andrea Turčanová (KDH) nie sú spokojní s vývojom v oblasti správy a prenájmu nebytových priestorov (NP) vo vlastníctve mesta.
Na stretnutí s novinármi dnes Kislík vyčítal vedeniu radnice i spoločnosti Prešov REAL, s. r. o. , ktorá zabezpečuje správu mestských nehnuteľností, že nekonajú pružne, čoho dôsledkom je nárast počtu voľných NP v poslednom období. Podľa neho je v súčasnosti neobsadených do 50 takýchto priestorov.
Kislík je presvedčený, že záujemcov odrádzajú hlavne neprimerané ceny nájmov a mesto by malo zvážiť ich zníženie tak, ako to urobili v čase krízy viaceré samosprávy na Slovensku.
\"Navrhujem, aby mesto Prešov hlavne na voľné nebytové priestory poskytlo 10 až 20-percentnú zľavu, možno aj vyššiu, na to, aby sa tieto priestory aspoň čiastočne obsadili, \" povedal mestský poslanec.
Kislík, ktorý do roku 2007 zastával funkciu riaditeľa firmy Prešov REAL, kritizovali aj to, že okrem opráv havarijných stavov sa v posledných troch rokoch neinvestovalo do zveľaďovania tohto majetku. Podľa neho tak dochádza k chátraniu objektov, čo v konečnom dôsledku môže viesť k ich predaju za nízke ceny.
Turčanová pripomenula, že úpravou by mala prejsť aj smernica primátora, ktorou sa riadi prenájom hlavne vo vzťahu k tretím osobám. Tá by mala určiť jasné pravidlá, ako sa bude postupovať v prípade, ak užívateľ poskytne prenajaté priestory ďalšiemu záujemcovi za komerčné ceny.
Spoločnosť Prešov Real v súčasnosti spravuje približne 50 objektov vo vlastníctve mesta, v ktorých prenajímajú asi 480 NP. Jej riaditeľ Peter Bobko odmieta, že by sa správali neefektívne. Konštatoval, že v súčasnosti je prenajatých viac ako 93 percent týchto priestorov. Výnosy z nájmu v roku 2006 podľa neho predstavovali vyše 806.000 eur a za minulý rok 1,13 milióna eur. Do mestskej kasy tento rok odviedli zisk 250.000 eur napriek tomu, že na havarijné stavy vynaložili približne 332.000 eur.
Bobko priznal, že je viac voľných NP, čo ovplyvňujú konkurencia iných prenajímateľov, hospodárska kríza, ale aj zlý technický stav niektorých objektov, pretože sa do nich neinvestovalo. \"My každoročne v súlade so zmluvou predkladáme plán opráv a investícií. Je pravdou, že to neprechádzalo cez zastupiteľstvo, ale to ide mimo nás, \" uviedol Bobko.
Primátor Pavel Hagyari v reakcii na vyjadrenia poslancov konštatoval, že ceny nehnuteľností určuje trh.
\"V prípade, že je záujemca a ponúkne nižšiu cenu, ako je cena stanovená smernicou, a nemáme iného záujemcu, tak takýto priestor vieme prenajať za najvyššiu ponúknutú cenu. Pán Kislík si možno nevšimol, že na trhu s nehnuteľnosťami je už 2,5 roka kríza, \" uvádza sa v stanovisku.
Mesto podľa primátora pružne reaguje na ponuku a dopyt. Vypracovalo audit nehnuteľností, podľa ktorého je na rozhodnutí mestských poslancov, aké nehnuteľnosti si majú ponechať prípadne opraviť a ktoré z dôvodu nevyužívateľnosti a nepotrebnosti predať.
\"Výnos za terajšieho vedenia Prešov REAL je približne o 332.000 eur vyšší ako za bývalého, a to hovorí za všetko, \" píše sa v stanovisku primátora.
 

Vyberte región

mark